Scroll

Choose your language: Netherlands  Poland   United Kingdom(Great Britain)  Spain  Romeens

Brigitte Bardot (BB)

"Ik heb mijn jeugd en mijn schoonheid aan mannen gegeven en vandaag geef ik mijn ervaring en het beste in mij aan de dieren"

BB is inmiddels decennialang actief als dierenactiviste. Maar, wist u bijvoorbeeld dat Brigitte Bardot ‘s nachts op een brommer door de gangen van Kasteel De Haar in het Utrechtse Haarzuilens reed? Ze logeerde bij de baron en barones Van Zuylen van Nijevelt van de Haar. Zij zorgden ervoor dat de logeerkamer van Bardot was voorzien van haar lievelingsbloemen, haar favoriete tijdschriften en dure parfums. Dat ze begeerd en aanbeden werd, is niemand destijds ontgaan.


Waarom staat BB op onze inspiratiewall?

BB staat op onze Inspiratiewall omdat zij dingen deed die als onmogelijk of onfatsoenlijk werden beschouwd, maar die dat niet bleken te zijn. Ze zette namelijk juist veel trends en bleek daar een talent voor te hebben. Ook na haar carrière in de spotlights, doet BB vooral wat ze zelf wil en waar ze gelukkig van wordt. Ze zegt daarnaast altijd wat ze denkt en dat is zeldzaam in Frankrijk, een politiek correct land.

BB inspireert N2 People om vooral te (blijven) doen waar onze passie ligt en om onszelf te blijven. Als we achter onze eigen keuzes en beslissingen staan en blij zijn met onszelf, stralen we dat op een positieve manier uit richting de buitenwereld. Maar dat niet alleen; zijn we onszelf en doen wij dingen die we leuk vinden? Dan doen we deze dingen waarschijnlijk ook erg goed! Zo kan iedereen op zijn of haar beurt weer een inspiratiebron zijn voor anderen, in privésferen, maar ook op het werk.

Benieuwd naar BB? Lees hieronder meer over haar. Heb jij ook een bijzondere herinnering aan BB, inspireert ze jou ook of wil je wat anders kwijt over het onderwerp inspiratie? Laat het ons onderaan deze pagina weten!

 

Een wereldberoemd, Frans "product"

Brigitte Bardot werd op 28 september 1934 geboren in een bourgeoisfamilie die woonde in het dure zestiende arrondissement van Parijs. Daar werd ze met een behoorlijk harde hand opgevoed. Op het conservatorium van Parijs werd ze tot klassiek balletdanseres geschoold en op haar vijftiende ging ze al aan het werk al als fotomodel. Toen ze 18 was, trouwde ze met de Franse regisseur Roger Vadim. In hetzelfde jaar verscheen BB voor de eerste keer op het scherm in Le trou normand. Het filmfestival in Cannes in 1953 ligt aan haar voeten. Tijdens dit filmfestival poseert Brigitte Bardot in bikini op het strand en zet daarmee een trend die door veel sterren wordt gevolgd. Daarna krijgt haar carrière een vlucht en speelt ze in de ene film na de andere: Futures vedettes, Les Week-ends de Néron, Les Grandes Manœuvres, enz.

Haar naam werd vaak afgekort als BB. Dat lag vanwege de alliteratie erg voor de hand, maar werd nog populairder door een hit van Dario Moreno (1961), waarin Bardot in het Frans en Portugees wordt bezongen. Ook Jorge Veiga’s ode aan BB was begin jaren zestig een grote hit. Dit nummer is wereldwijd gecoverd. In Nederland bijvoorbeeld, coverde de Barneveldse band The Emeralds het nummer. Naast 48 films, nam ze zelf ook zo’n 60 liedjes op, veelal in samenwerking met Serge Gainsbourg, zoals het nummer Bonnie and Clyde. Ook bezong ze eens een Harley Davidson, terwijl ze in een uitdagend pakje zwoele pasjes rond de motor maakte. Hoewel ze niet goed kon zingen, werden haar liedjes toch erg goed verkocht.

Rebels, vrij en uniek: een femme fatale

De film Et Dieu... créa la femme (1956) maakte BB wereldberoemd. Plots was ze een internationaal sekssymbool. Regisseur Rogier Vadim, met wie Bardot toen een verhouding had, liet haar behalve erotisch zonnend en exotisch dansend zelfs eenvoudig fietsend van het scherm spatten. Ze wordt het idool van een complete generatie en het symbool van sensualiteit, van emancipatie en mode. BB was daarnaast openlijk polygaam. Een vrouw die van minnaar veranderde zoals een ander van schoenen, kon alleen maar "sletterig” zijn. Dat ging uiteindelijk niet op voor Bardot: zij maakte sexappeal begerenswaardig. Het grote verschil met Marilyn Monroe, voor wie Bardot veel bewondering had, was dat Monroe lange tijd werd gezien als vulgair. Bardot was sexy maar had tegelijkertijd erg veel klasse. Zo was zij niet alleen de eerste die in bikini op het strand van Cannes poseerde; zij creëerde ook een modebeeld dat totaal anders was als de gangbare mode. Zo is er een patroon naar haar vernoemd: het BB-ruitje. Zij droeg op haar trouwdag namelijk een trouwjurk met een klein wit-roze ruitje. Ze droeg daarnaast wel eens een grote flaphoed, een grote zwarte basic haarband, een streepjesshirt en ze is de uitvindster van de zogenaamde smokey eyes. In 1968 telde ELLE acht trends die ze had gelanceerd, waaronder de ballerina en de houtje-touwtje-jas. Ook was ze verantwoordelijk voor de rage van etnische sierraden en kleren van boerenstoffen.

Hét symbool van Parijs verliest het van BB

Beelden uit fotoreportages over haar domaine La Madrague bij Saint-Tropez, dat ze op haar drieëntwintigste kocht, zag je destijds in veel Nederlandse nieuwbouwhuizen terug. Maar, haar stijlinvloed op het gebied van mode en inrichting is blijvend. Kim Basinger, Kate Moss, Vanessa Paradis, Kylie Minogue, Amy Winehouse hebben of hadden allemaal veel aan haar te danken. Dat gold niet alleen voor sterren, want BB was het idool van veel mensen. “Vóór Bardot wilden vrouwen er elegant, mysterieus en aantrekkelijk uitzien. Na BB wilde ze ook een lekker wijf zijn”, zegt biografe Lelièvre. Mooi, betoverend, sensueel, opwindend, begerenswaardig, sexy. Zo ongeveer alle verleidelijke bijvoeglijke naamwoorden hebben betrekking op BB. Veel jongenskamers hingen propvol met posters. Onder de talloze foto’s van Brigitte Bardot zijn het vooral die van beroepsfotograaf Sam Levin die hebben bijgedragen aan haar imago van sensualiteit en lichte immoraliteit. Op een van deze foto’s zit Bardot in een wit korset, van achteren gefotografeerd. Men zegt dat de ansichtkaart met deze foto in Parijs rond 1960 beter verkocht dan ansichtkaarten van de Eiffeltoren...

Dierenwelzijn op de eerste plaats

Brigitte Bardot stopte in 1973 met acteren, kort voor haar veertigste verjaardag. De laatste jaren leidt ze een teruggetrokken bestaan in het zuiden van Frankrijk. BB komt vrijwel alleen nog in het nieuws met haar (extreem) rechtse uitspraken en haar strijd voor dierenrechten. In 1977 voert ze haar eerste grote campagne waarbij ze haar beroemdheid gebruikt tegen de slachting van babyzeehondjes: het lukt haar om een verbod op de verkoop van zeehondenbont te krijgen. In 1986 richt ze de stichting Brigitte Bardot op, die strijdt voor dierenwelzijn. De stichting wordt gefinancierd door een veiling waar allerlei voorwerpen, bijous en haar persoonlijke spullen verkocht worden en levert 3 miljoen francs op. Ze brengt haar landgoed la Madrague onder in de stichting om het voortbestaan ervan te verzekeren: “Ik heb mijn jeugd en mijn schoonheid aan mannen gegeven en vandaag geef ik mijn ervaring en het beste in mij aan de dieren,” vertelt ze. Haar controversiële en openhartige meningen over immigratie, de islam en homoseksualiteit hebben haar reputatie in de loop der jaren sterk beïnvloed. Ze werd meerdere malen veroordeeld voor racisme en discriminatie. Brigitte Bardot wordt tachtig, zo wordt gezegd. Maar eigenlijk is ze onsterfelijk; zoals Gainsbourg zegt: Brigitte is alle vrouwen, is De Vrouw. De Vrouw, die ook een belangrijke inspiratiebron is voor medewerkers van N2 People.

» Kijk hier door wie wij ons laten inspireren

Reacties

Onze keurmerken 

Werkgever en interesse?

Vul in, Dan bellen we u terug