Scroll

Choose your language: Netherlands  Poland   United Kingdom(Great Britain)  Spain  Romeens

Elvis Presley

"Don’t criticize what you don’t understand, son. You never walked in that man’s shoes"

Alle medewerkers van N2 People zijn muziekliefhebbers. Er prijken op onze Inspiratiewall daarom veel artiesten en bands, die ons niet alleen mooie nummers brengen, maar ons ook als persoon of band geïnspireerd hebben. The King of Rock and Roll , de best verkochte soloartiest allertijden (inmiddels worden zijn totale verkopen geschat op 1,6 miljard!), mag hierop uiteraard niet ontbreken. Elvis was uniek voor zijn tijd en ging tegen de stroom in. Alhoewel hij veel kritiek te verduren kreeg, werd hij gaandeweg en vooral na zijn dood in steeds bredere kring geëerd voor zijn muzikale pionierswerk. Inmiddels wordt Presley erkend als een van de grondleggers van de popmuziek.


Veel artiesten hebben dan ook verklaard door hem te zijn geïnspireerd tot het nastreven van een eigen carrière in de muziek. “Als ik me moe en teneergeslagen voel, zet ik altijd een plaatje van Elvis op. Daarna voel ik me weer helemaal geweldig!”,  aldus Paul McCartney. De Britse zanger Elton John zegt over Elvis: “Hij zorgde ervoor dat mijn gevoel voor muziek compleet veranderde. Elvis bezat alle eigenschappen die een wereldster nodig heeft: talent, charisma, originaliteit en een goede kop.”

Waarom staat Elvis op onze Inspiratiewall?

Wij geloven ook in onze eigen, unieke werkwijze, die anders is dan die van onze collega's. Wij willen onszelf zijn door deze werkwijze te hanteren, maar tevens ook laten zien dat het anders kan. Ook streven wij naar het naleven van een eigen carrière. Zowel het bedrijf als onze kantoormedewerkers en uitzendkrachten worden bewust gestimuleerd in ontwikkeling. N2 People is met regelmaat een pionier in op maat gemaakte oplossingen omtrent arbeid, die vaak in samenwerking met relaties tot stand komen.

Waarom spreekt bovenstaand citaat ons aan?

Elvis deed veel memorabele uitspraken, waaronder: “Don’t criticize what you don’t understand, son. You never walked in that man’s shoes.” Waarom deze uitspraak bij ons past? De uitzendbranche en dan vooral de uitzendbranche voor internationale arbeidskrachten, heeft te maken met veel kritiek en vooroordelen over arbeidsomstandigheden, hoe er met medewerkers wordt omgegaan en hoe medewerkers zich gedragen in de Nederlandse maatschappij. N2 People gaat met haar werkwijze tegen de stroom in en wil bewijzen dat deze kritiek niet altijd terecht is. Ook houden wij rekening met culturen. Culturen zijn van belangrijke invloed op de leefpatronen, gewoontes, veronderstellingen en handelingen van onze medewerkers.

Wil je meer weten over Elvis? 

We schreven onderstaande biografie voor je:

Elvis Aaron Presley werd op 8 januari 1935 geboren in Tupelo, Mississippi. Elvis werd geboren als tweeling, maar zijn tweelingbroertje Jesse Garon Presley kwam helaas levenloos ter wereld. Het gezin van moeder Gladys Love Smith en vader Vernon Elvis Presley, had niet veel te besteden. Op 10-jarige leeftijd deed Elvis voor het eerst mee met een talentenjacht, waar hij het nummer “Old Shep” van Red Foley ten gehore bracht. Verkleed als cowboy eindigde hij op de vijfde plaats. Zijn moeder is erg trots en een jaar later krijgt hij van haar zijn eerste gitaar en zijn oom Vester geeft hem les. In november 1948 verhuist het gezin Presley naar Memphis. Als Elvis’ muziekleraar aangeeft dat hij niet kan zingen, neemt Elvis een dag later zijn gitaar mee naar school om het tegendeel te bewijzen. Voor zijn hele klas zingt en speelt de anders zo verlegen Elvis een geweldige versie van het liedje “Keep Them Cold Icy Fingers Off Of Me”. Na afronding van z’n High School vindt Elvis een baantje als vrachtwagenchauffeur.

Sun Records

In 1953 besloot Elvis voor 4 dollar een plaatje op te nemen bij Sun Records, als cadeautje voor zijn moeder. Met dit nummer, “My Happiness”, maakte hij zo’n grote indruk dat hij een tijdje later een platencontract kon tekenen bij Sun. Samen met gitaristen Scotty Moore en Bill Black neemt Elvis een rauwe western-versie op van de zwarte bluesklassieker “That’s All Right (Mama)”. Op 5 juli 1954 schrijft Elvis zonder dat hij het beseft muziekgeschiedenis. De carrière van ’s werelds grootste rock ’n’ roll artiest is namelijk begonnen.

Dries van Kuijk

In juli 1954 kwam zijn eerste single “That’s Alright, Mama” uit, die een groot succes werd. Zijn nieuwe manager, de Nederlander Colonel Tom Parker (Dries van Kuijk uit Breda), liet hem al snel een nieuw platencontract tekenen bij RCA Records voor 35000 dollar, destijds een record bedrag. In 1956 scoorde Elvis zijn eerste nummer 1-hit met het nummer: “Heartbreak Hotel” dat bekroond werd met een gouden plaat, waarna ook hits als “Love Me Tender”, “In the Ghetto” “Hound Dog”, “Don't Be Cruel”, “All Shook Up”, “Suspicious Minds”, “(Let me be your) Teddy Bear”, “Return to Sender” “One Night” “It’s now or never” en “Jailhouse Rock” volgden. Ook was Elvis op het witte doek te zien, in totaal in 31 bioscoopfilms. In 1956 speelde Elvis in zijn eerste film Love me Tender, vernoemd naar zijn hit.

Kritiek

Elvis’ optredens deden veel stof opwaaien. Veel mensen vonden de snelle heupbewegingen waarmee hij zijn podiumoptredens begeleidde schandalig en immoreel. Hij werd al snel Elvis the Pelvis (Pelvis betekent bekken) genoemd; een bijnaam die Elvis zelf niet erg beviel. Ook onderscheidde hij zich van tijdgenoten door de combinatie van blank uiterlijk en zijn 'zwarte' stem. Ook zijn stijl: zijn voor die tijd lange haar, de bakkebaarden en later de jumpsuits waren controversieel. Dit alles viel niet altijd in goede aarde bij de gevestigde orde, waardoor hij veel kritiek te verduren kreeg.

Lisa Marie

Elvis bewandelt ondanks alle kritiek zijn eigen pad. In 1957 koopt hij het landgoed Graceland in Memphis, Tennessee voor zo’n 100000 dollar om daar samen met zijn ouders en oma te gaan wonen. Tijdens zijn dienstplicht leert hij in Duitsland Priscilla Ann Beaulieu kennen. Begin jaren ‘60 kwam Priscilla naar Graceland om samen te gaan wonen met Elvis, waarna een huwelijk volgt. De kleine ceremonie werd voltrokken op een hotelkamer in Las Vegas in het bijzijn van familie en Colonel Tom Parker. Precies 9 maanden later werd hun enig kind geboren, dochter Lisa Marie. Op 16 augustus 1997 kon de wereld voor het eerst van de zangtalenten van Lisa Marie Presley genieten. Op de 20e sterfdag van Elvis werd er tijdens de herdenking een videoclip getoond waarin ze het liedje "Don't cry daddy" samen met haar vader zong. Een lang gekoesterde wens van vele fans ging in vervulling. Daarna bracht Lisa Marie meer albums en duetten met haar vader uit.

Elvis’ sterfdag

Het huwelijk van Elvis en Priscilla hield stand tot 1973. Na de scheiding ging het snel bergafwaarts met Elvis. Zijn ongezonde leef- en eetgewoontes, pillen- en drankgebruik begonnen hun tol te eisen. Hij had te kampen met vele lichamelijke beperkingen, ongemakken, ziektes en afwijkingen. De druk van het "Elvis zijn" en de stress van het artiestenleven slopen zijn gezondheid. De wereld is dan ook hevig geschokt en intens verdrietig wanneer Elvis op 16 augustus 1977 op 42-jarige leeftijd overlijdt aan een combinatie van vetzucht en overmatig medicatie- en drugsgebruik. Elvis wordt op het Forest Hill-kerkhof van Memphis begraven naast zijn moeder. Als onverlaten proberen zijn lichaam te stelen, wordt Elvis herbegraven op zijn landgoed Graceland. Ook het graf van zijn moeder verhuist mee.

Graceland

Elvis woonde twintig jaar in Graceland. Het landgoed had een oppervlakte van 953,7 m2 toen Elvis het kocht en inmiddels gegroeid naar een grootte van 1630,6 m2. Het is inmiddels een National Historic Landmark dat meer dan 750000 bezoekers per jaar trekt. Het huis van de King of Rock 'n' Roll is een bedevaartsoord voor fans. Je ziet hoe Elvis Presley leefde, leert meer over zijn baanbrekende muziek en bezoekt zijn graf en "Trophy" Building, waar de gangen volhangen met gouden en platina platen. Het complex eromheen bestaat uit een hotel, winkels, het automuseum, een camping, een bioscoop en diverse tentoonstellingen. Ook is Elvis' privévliegtuig, de Lisa Marie, er te bewonderen.

» Kijk hier door wie wij ons laten inspireren

Reacties

Onze keurmerken 

Werkgever en interesse?

Vul in, Dan bellen we u terug