Bel ons op: +31 (0) 478 76 90 23

Jilt van Schayik als VN-jongerenvertegenwoordiger in Verenigde Naties

15 10 2013
Nieuws

Jilt van Schayik als VN-jongerenvertegenwoordiger in Verenigde Naties

Jilt van Schayik (22) uit Langenboom, de woonplaats van Eric Nabuurs, is doorgedrongen tot de finale van de verkiezingen tot VN-jongerenvertegenwoordiger. Uw stem is belangrijk! Jilt is een van de drie finalisten in de verkiezing tot VN-jongerenvertegenwoordiger.

Sms Jilt naar 5040, stem via Facebook of stem via jongerenvertegenwoordigers.nl

Jilt:

Mijn achtergrond en motivatie
In de zomer van dit jaar ben ik afgestudeerd aan de Fontys Hogeschool in Eindhoven, waar ik in 3,5 jaar mijn Hbo-diploma heb behaald. Als onderdeel van mijn studie heb ik stage gelopen op het hoofdkantoor van Volkswagen India. Overdag werkte ik op kantoor aan campagnes die miljoenen euro’s kostten waarbij alles mogelijk was, terwijl ‘s avonds op weg naar huis bedelende straatkinderen mijn knieën kapot krabden om aan geld voor eten te komen. Een groter contrast is nauwelijks voor te stellen! Vervolgens ben ik begin 2013 naar Kenia vertrokken voor mijn afstudeerproject en –scriptie. In Kenia deed ik onderzoek naar Coöperaties en heb samen met het ministerie van landbouw in Kenia een Coöperatie van 500 boeren opgezet! Na terugkomst in Nederland wilde ik iets met deze unieke ervaringen doen en heb me daarom kandidaat gesteld om VN-Jongerenvertegenwoordiger te worden.

Mijn boodschap voor de Verenigde Naties
Mijn boodschap voor de VN is "Coöpereren uit de armoede - samen kunnen we de wereld veranderen!" Ik heb voor dit thema gekozen op basis van mijn ervaringen. Zo heb ik met eigen ogen gezien hoe boeren in Afrika dagelijks 7 kilometer moeten lopen om water te halen, dat kinderen op het land moeten werken omdat hun ouders het schoolgeld niet kunnen betalen en dat families slechts één keer per dag te eten krijgen. Dit alles lijkt een uitzichtloze situatie, maar dat is het zeker niet! Ik heb namelijk óók gezien hoe het anders kan, hoe coöperaties gezinnen en hele dorpen uit de armoede kunnen helpen. Coöperaties zorgen er voor dat boeren een eerlijke prijs krijgen voor hun producten, dat ze toegang krijgen tot microkredieten en er geïnvesteerd wordt in de lokale samenleving. Op deze manier spelen coöperaties een belangrijke rol in het behalen van de Millenniumdoelen door de 1 miljard allerarmsten in de wereld te helpen.